Benjamin Garcia Saxe

Containers of Hope

San Jose, Costa Rica

The Peralta family dreamed of living in their fantastic property outside of the city of San Jose, where they could be with their horses and enjoy the natural landscape whilst being 20 minutes away from the city. They made the very bold choice of exploring with me the possibility of creating a very inexpensive house out of disregarded shipping containers that allowed them to be dept free and live the life they always wished for. It was important for me to provide them with the sunrise, the sunset, the spectacular views, and overall try and create a feeling of comfort and home. A roof between the two containers,made from the scrap pieces of metal taken to make the windows, not only creates an internal sensation of openness but also provides a cross ventilation which is surprisingly sufficient enough to never have to turn the air conditioning on.

Location: San Jose, Costa Rica

Date of Completion: 2011

Client: Peralta family

Area: Aprox. 100m2

Architecture Team:

Design Director: Benjamin Garcia Saxe

Construction Documentation: Roger Navarro

Builder: Self Built